گوگل و رتبه دانشگاه ما
چند سایت مختلف در دنیا وجود دارند که به رتبه بندی دانشگاه ها در سراسر دنیا میپردازند که البته سایت وبومتریکس از محبوبیت بیشتری برخوردار است. امسال هم با اعلام نتایج جدید این رتبه بندی سه عدد از دانشگاه های ایران در بین ۱۰۰۰ دانشگاه اول دنیا قرار گرفته اند. حال میخواهیم بررسی کنیم که این سایت چگونه به رتبه بندی دانشگاه ها میپردازد.
وبومتریکس هر ساله در بهمنماه و مردادماه بروز میشود و یک مقیاس وبی برای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی فراهم میآورد. این رتبهبندی میزان فعالیت علمی وب سایتهای آموزشی را بصورت دورهای نشان میدهد. درحقیقت هدف از این رتبه بندی نشان دادن میزان توجه موسسات به نشر الکترونیکی است و موسسات و دانشگاههایی دارای رتبه بهتری هستند که اهمیت بیشتری به این مساله می دهند. این رتبهبندی بر اساس شاخصی مرکب از ۴ پارامتر تهیه شده است که شاخص های آن به مرور زمان اصلاح و به روز می گردد.
شاخص های رتبه بندی وبومتریکس بدین شرح است: (وسیله سنجش این سایت به اصطلاح معتبر موتور جستجوی گوگل (Www.google.com) میباشد)
۱- SIZE = تعداد صفحات ایندکس شده از وب سایت توسط موتور جستجوگر گوگل
۲-RICH Files = تعداد فایلهای ایندکس شده توسط گوگل با فرمتهای ps+eps, doc+docs,ppt+ppts, pdf
3-Visibility = تعداد لینکهای وروری خارجی(in-link) شناسایی شده توسط موتور جستجوگر Majestic SEO
4-Scholar = تعداد مقالات علمی منتشر شده براساس موتور جستجوگر گوگل scholarوscimago group
برای هرکدام از این شاخص های میزان و ضریب تاثیر تعیین میکنند که با توجه به آن رتبه دانشگاه ها تعیین میشود.
بطور کلی می توان نقطه ضعف اصلی وبومتریکس را در این دانست که همه فاکتورها از موتورهای جستجو استخراج می شوند و اعداد بدست آمده از این موتورها به شدت متغیر و غیرقابل استناد هستند. مساله دیگر نیز ناقص و ناکافی بودن فاکتورهاست. بطور کلی چهار فاکتور موجود به هیچ وجه همه شرایط یک وب ایده آل دانشگاهی را شامل نمی شوند. مساله دیگر نیز ناشناخته بودن موسسه متولی این امر و احتمالا عدم وجود منابع انسانی کافی برای انجام فرآیند رتبه بندی است. این امر بخوبی از نتایج کار و وضعیت سایت رتبه بندی مشهود است.
متغیر بودن فرمول، منابع و وزن فاکتورها نیز از جمله نقاط ضعف به شمار می رود، تغییرات پی در پی و اساسی در موارد ذکر شده باعث عدم ثبات در نتایج و بلاتکلیفی موسسات می شود. هر چند بنظر می رسد نتایج بدست آمده در نهایت بصورت دستی و با استفاده از وضعیت موسسات در رتبه بندی های سالهای گذشته نرمال می شود!
۲۰ دانشگاه های برتر ایران در این رتبه بندی در تصویر زیر مشخص شده است.
(دانشگاه شاهد رتبه ای حدودا ۵۰۰۰ را دارد)
در این جدول دانشگاه تهران مانند سالهای گذشته همچنان در صدر قرار دارد. رتبه جهانی این دانشگاه هم اکنون ۵۲۸ است که در مقایسه با رتبه سال گذشته (۹۳۸) بهبود قابل ملاحظه ای یافته است. دانشگاههای علوم پزشکی تهران و فردوسی مشهد نیز توانسته اند به جمع ۱۰۰۰ دانشگاه برتر دنیا (از نظر این رتبه بندی) به پیوندند. در میان ۲۰ رتبه برتر دانشگاههای کشور، ۵ دانشگاه علوم پزشکی حضور دارند و در میان آنها نامی از واحدهای دانشگاه آزاد مشاهده نمی شود. اولین واحد دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات است که در رتبه ۲۲ کشوری قرار دارد.
اما از این مسائل که بگذریم اگر دانشگاهی بخواهد به عنوان دانشگاه برتر شناخته شود میتواند بدون هیچ نوع سختی یک دانشگاه برتر در دنیا شناخته شود اما چگونه؟؟؟؟؟؟
یکسری مسائل و راه ها وجود دارد که برای بالا بردن رتبه یک وبسایت در دنیا استفاده میشود. مثلا اگر کسی بخواهد بازدید سایت خود را افزایش دهد میتواند با توجه به مسائلی مانند SEO و شناخته شدن به موتورهای جستجو و به روز بودن وب سایت رتبه وبسایت خود را بالا ببرد حالا ریاست محترم دانشگاه های کشور میتوانند با توجه به مسائلی که در ذیل می آورم رتبه خود را بهبود ببخشند (انگار بازیه …. ) حتی حاضرم در این موضوع شرط ببندم که با مقدار کمی تغییرات در وبسایت دانشگاه ها میتوان به عنوان دانشگاه برتر شناخته شد.
یکسان نمودن نام دامنه (Domain) سایت اصلی دانشگاه و همه وب سایتهای زیر مجموعه و متعلق به دانشگاه. دانشگاهها باید برای سایتهای زیر مجموعه خود از زیر دامنه (Subdomain) استفاده کنند در این صورت امتیاز همه subdomain ها با هم جمع خواهد شد.
رعایت استانداردهای SEO یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو در پیاده سازی فنی و محتوایی سایتهای دانشگاهی نیز موضوع بسیار مهمی است که بر روی هر ۴ فاکتور رتبه بندی موثر خواهد بود.
افزایش انتشار محتوای موجود در وب سایتها و ارائه محتوای به روز نیز از جمله فاکتورهای بسیار مهم است.
وجود نسخه انگلیسی از وب سایت با حداقل اطلاعات کلی از معرفی دانشگاه نیز از جمله مواردی است که تاثیر مطلوبی خواهد داشت.
تا حالا به وبسایت دانشگاه شاهد نگاهی انداختید ؟؟؟؟؟؟ به نظر شما میشه از روی این وبسایت رتبه علمی اون دانشگاه رو مشخص کرد (www.shahed.ac.ir) >>>> هنوز وبسایت قدیمی دانشگاه در این رتبه سنجی مورد سنجش قرار میگیرد.